AYA BAPAEVA - Türkolog & Uzman Rehber

Kırgızistan'da doğan ve büyüyen Aya Bapaeva, Bişkek'te Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Türkoloji bölümünden mezun oldu. Yüksek lisansını Ankara Gazi Üniversitesi, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü'nde "Tuva Kamlarının Alkışları" adlı inceleme teziyle yapan Aya, "Göç Nedeniyle Van Kırgızlarının Sosyo-Kültürel Yapısında Oluşan Değişimler" teziyle de İstanbul Üniversitesi, Türk Halk Edebiyatı bölümünde doktorasını tamamladı.

Türkçe, Kırgızca, Rusça, İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerini konuşan Türkolog, Mimar Sinan Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi ve çeşitli yayınevlerinin Sovyet Türkolojisi, Şarkiyat Tarihi, Tuva Şamanizmi ve Tuva Dili üzerine yayınlanan kitap ve makale çevirilerini yaptı. "Tuva Şamanları", "Anadolu Türkleri, Kırgız Türkleri ve Rus Folklorunda Hızır", "Svadebnıe Obryadı Vanskih Kirgizov (Van Kırgızlarının Evlenme Adetleri)", "Kırgız ve Kosova Türklerinde Evlilikle İlgili Atasözleri" gibi kendi makaleleri de çeşitli kültür, tarih ve edebiyat dergilerinde yayınlandı.

Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi ve 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü'nde çalışmalarda bulunan Aya, Matilda Travel ile Çin'den Özbekistan'a uzanan tarihi ipek yolu kentleri, Tuva Vadisi ve Şamanizm, Moğolistan bozkırlarından Sibirya ormanlarına Altaylar ve Yakutistan gibi Orta ve Doğu Asya coğrafyasına düzenlenen sıradışı turlarımızın yanı sıra Anadolu'da gerçekleştirilen göçebe Türk tarihi ve yerleşimleri, Van ve çevresi (Ulupamir Köyü Kırgız Türkleri ile İki Gün), Anadolu İpekyolu Kentleri ve Kervan Yolları gibi gezilerimizde de engin bilgi ve tecrübesini paylaşmaktan mutluluk duyuyor.

İLETİŞİM

Merdivenköy Mah. Bora Sok. No:1 NİDAKULE
Kat: 7 Göztepe/İstanbul
Telephone:   +90 216 468 88 30
FAX:               +90 216 357 02 32
E-mail:           [email protected]

E-BÜLTEN